Karun hazinelerinin hikayesi
Wardom forularında yayınlanan geçmişi aydınlatan özgün makalelerden biri de, Karun hazinelerinin hikayesi olmuştu. Hikaye dediğimize bakmayın, öyle bir mit olmuştur ki, tüm dünyaya yayılmıştır. Wardomda bu konuyu site yöneticilerinden murattk kendi özel hazırlamışken, internet haber sitelerine düşen Karun hazinelerinin öyküsü ise, genellikle dilden dile dolaşmış olsa da, eserlerin çalınıp, yurtdışına satıldığı 60lı yıllar ve geri alınışı önemli bir hikayedir.
Antik Çağda Anadolu'nun batısında yeralan , tarihçi Heredot'a göre üç sülalenin yönettiği Lidya İmparatorluğununun son sülalesi Mermnadlar , ülkeye yaklaşık 141 yıl egemen olmuşlar, Lidya'nın bölgede siyasi ve ekonomik yönden en önemli ülke olmasını sağlamışlardır. M.Ö. 7.y.yılın başında parayı icat ederek insanlık tarihindeki en önemli buluşlardan birini gerçekleştiren Lidya'nın, devrinin en zengin ülkesi olmasının önemli nedeni, Tmolos ( Bozdağlar ) dağlarından çıkan ve Hermos (Gediz) nehrine karışan Sart deresinin alüviyonları içerisindeki altındır. Birtakım entrikalarla ülkeyi ele geçiren üçüncü sülalenin son kralı Kroisos , M.Ö 560 yılında tahta geçmiş ve akılalmaz zenginliği ile Karun kadar zengin değimi ile ününü günümüze kadar taşımıştır.
Konunun detayları www.wardom.org sitesindeki konuda yer almaktadır. Kısaca özet geçersek karun hazinelerinin hikayesinin günümüz tarihindeki sonuna; Soyguncular yakalandı. Çalınan eserlerden ise haber yoktu.Bu eserlerden 55 adeti, ABD'de, Metropolitan Müzesi'nde sergilendi. Diğer eserler ise aynı müzenin depolarında saklanıyordu.. Bu eserlerin kaçırıldığından 1985' te haberi olan Türkiye, Metropolitan Müzesi'nde bulunan eserleri almak için 1987' de uluslararası dava açıyor. Müze, 6 yıl süren davayı kaybedeceğini anlayınca 1993'te Karun Hazineleri'ni iade ediyor. Altın, gümüş, bronz ve mermerden oluşan 450 adet eserden 300'ü Uşak Arkeoloji müzesinde sergileniyor.
Yorumlar
Yorum Gönder